langs

Димят – този сорт се използва за направата на ароматни сухи бели вина и ракии. Той развива плодов аромат с акценти на зряла праскова. Вкусът е мек, с приятна свежест. Вирее най-вече в региона на Варна, но се отглежда и в други части на страната.

Гъмза - е един от най-старите сортове, които растат в Тракийската низина (ЗГУ). Виното има светло червен цвят. Вкусът е свеж, с плодови нюанси, елегантно тяло и мек финал. Памидовите вина обикновено се консумират нови поради ниското си съдържание на фенолни вещества; вкусът им не се развива добре след контакт с дъб. Можете да опитате Памида в избите в района на Пазарджик, Пловдив и Памидово.

Мелник - е местен червен сорт, който расте само в районите на Мелник, Петрич и Сандански. Цветът на това вино е средно дълбок. Вината от този сорт са отлични, с аромат на зряла череша и билки, при отлежаване в дъб развива тютюневи и кожени нюанси. Вкусът на новото вино е свеж, с ясно изразени танини. Със съзряването, вкусът омеква, но остава пикантен в края.

Мавруд - е един много стар местен сорт, отглеждани в близост до Асеновград, Пазарджик, Пловдив и подножието на Родопите. Виното направено от него, има наситен пурпурен рубинен цвят с отличен вкус и изразена плътност. Вкусът е сочен, с доминиране на зрели плодове и подправки.

Червен Мискет - е стар сорт, разпространен в подбалканския регион. Този сорт вино е с интересен цвят с розови нюанси. Ароматът има билкови нюанси с дюля и мед.

Рубин - е местен сорт, създаден от оплождането на две разновидности - Небиоло и Сира. Тези вина са с дълбок цвят, вкус им е плътен, с мек завършек. Техният аромат е интензивен, плодов, с доминиращ аромат на узрели къпини, и в контакт с дъб той развива конфитюрни нюанси.