langs

Членове на НЛВК са 75 винарни от цялата страна и 6 регионални лозаро-винарски камари

НЛВК има 6 /шест/ регионални лозаро-винарски камари, регистрирани като независими юридически лица.Регионалните лозаро-винарски камари се намират във: Сливен, Сандански, Пловдив, Плевен, Бургас и Варна, както следва:

-РЛВК Тракия, базирана в гр. Пловдив;

-РЛВК Мизия, базирана в гр. Плевен;

- Югоизточна тракийска РЛВК, базирана в гр. Сливен;

- РЛВК Черно море, базирана в гр. Варна;

- Южно-черноморска РЛВК, базирана в гр. Бургас,

-РЛВК Пирин, базирана в Сандански

Всички те са неправителствени организации, призовани да популяризират развитието и конкурентоспособността на българското лозарство и винарство.

Средствата за постигане на целите на НЛВК са: провеждане на консултации, дискусии и обсъждания, представяне на становища, пряко застъпничество, използване на средствата за масово осведомяване, официални изявления, създаване на коалиции и мрежи, изготвяне и провеждане на стратегии и програми, разработване на проекти, обучение, изготвяне на образователни материали, създаване на бази данни, както и използване на всякакви, разрешени от законите средства за постигане на целите на НЛВК.

 

Националната лозаро-винарска камара е организатор и съорганизатор на важни национални и международни прояви:

*Международна изложба за лозарство и винарство "Винария" в Пловдив от 1992 г.

*САЛОН НА ВИНОТО  в София  от 2001 г.

*дефиле на младото вино  в Пловдив, от 2009 г.

*Bulgarian Wine Weekend, от 2013. Търговска дегустация и майсторски класове за експерти - всяка година за различен пазар на вино.

*Балкански фестивал на ракията и спиртните напитки, от 2013 г.

*Презентации и дегустации на български вина в цялата страна и по света .

* Винени турове за професионалисти, ценители и любители на виното.

*Професионално обучение и майсторски класове по лозарство и винопроизводство се организират от Центъра за професионално обучение към Националната лозаро-винарска камара в София.

Българските вина участват всяка година в много престижни винени конкурси по света кат: Decanter World Wine Competition, Concours Mondial de Bruxelles, International Wine and Spirits Competition in London, etc. и печелят високи отличия. През 2016 г. страната ни стана домакин на най-големия независим конкурс Concours Mondial de Bruxelles, който се проведе за първи път в Пловдив. 41 български винени експерти, журналисти, сомелиери, търговци и енолози бяха част от авторитетното жури, което включва специалисти от над 52 страни. По традиция 42% от представяните близо 26 мостри от 70 винарски изби спечелиха.

НЛВК издава научно списание по лозарство и винарство "ЛОЗАРСТВО И ВИНАРСТВО" от 1911 г., както и списание за маркетинг и реклама на българското вино "BGWine", от 2012.