langs

България има традиции в лозарството и винарството от хиляди години; в цялата страна можете да намерите вина, отразяващи културата на своя народ и на земята, на която растат. Страната е разделена на пет винарски зони и два винени региони, които произвеждат вина със защитено географско указание (ЗГУ), докато има 55 защитени наименования за произход (ЗНП). Има и повече от 25 бели и червени сортове грозде (международни и местни), свързани с качествени вина със ЗНП и / или ЗГУ.

Дунавска равнина 

Този район се характеризира с умерено-континентален климат с горещо лято и голямо количество слънчеви дни. Обхваща централната и западната част на Дунавската равнина, южния бряг на Дунав и прилежащите му райони.

Белите сортове грозде: Совиньон блан, Мускат Отонел, Шардоне, Траминер, Димят, Мускат червен, Ризлинг Рейн, Тамянка, Пино Гри, Юни блан, италиански Ризлинг, Ркацители, Алиготе, Вионие, Фурминт, харш лавелю, Сунгурларска Мускат, Варна Muscat, Маскат Марков Silvaner, Мюлер Tyurgao, Кайлъшка Мускат, Chenin Blanc, Roussanne, Colombard и така нататък.

Бели вина имат комплексни аромати с доминиращи цитрусови плодове и нюанси на билки, свежа трева и диви цветя. Вкусът е свеж, с балансирана киселинност и хармонично с дълготраен послевкус.

Червените сортове грозде: Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Пино Ноар, Gamay, Памид, букет, Сира, Рубин, сензо, Евмолпия Гренаш, Хеброс, Аликанте Буше, Grand Ноар, Гъмза, Карменер, Пети Вердо, Малбек, Гренаш и други.

Ароматът напомня на розе червени плодове и костилкови плодове. Вкусът е ефирен, закръглен, с елементи на къпина и зряла череша. Ароматът на червено вино съчетава черно и червени плодове, сливи, подправки, ванилия и орехи. Вкусът се характеризира с меки танини - балансиран, сочен плод със свежест.

 

Тракийска низина 


Климатът е умерено-континентален с добро разпределение на валежите през целия вегетационен период. Включва централните части на Тракийската низина и части от Сакар. В този район са концентрирани повечето от червените сортове грозде. Отглеждат се "Мавруд", "Мерло", "Каберне совиньон", "Червен мискет", "Памид" и други. Климатичните условия на района, защитен от остри северни ветрове, благоприятстват получаването на богати, плътни, запомнящи се червени вина от сортовете "Каберне совиньон" и "Мавруд". Добрите вина от местния сорт "Мавруд" се ценят особено много, защото съчетават аромата и вкуса на червени дребни плодове, подправки и треви.

Бели: Мускат Отонел, Шардоне, Совиньон Блан, Траминер, Мускат червено, Рейн Ризлинг, Тамянка, Пино Гри, Юни блан, италиански Ризлинг, Алиготе, Вионие, Семьон, Silvaner и други.

Белите вина са живи, дълбоко златист цвят със зеленикави оттенъци. Ароматът е интензивен, многостранен, развиващ се в стъклото добивайки сладост в съчетание с цветове. Вкусът е плътен, балансиран и хармоничен, с отличителен плодовост.

Червени: Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Мавруд, Пино Ноар, Gamay, Широка мелнишка лоза, Памид, Bouquet Шевка, Сира, Рубин Евмолпия Мелник 1300, Мелник 82, Гренаш, Пловдив Малага сензо, Аликанте Буше, Пети Вердо и други.

Розето е с елегантен аромат на червени плодове с акценти на диви ягоди и череши. Вкусът е интензивен с плодов аромат. Той е комплексен, сочнен, с приятна свежест и послевкус.

Червените вина са оживени, искрящ, стегнат рубинен цвят с гранатови оттенъци. Ароматът има силно характерен плодови нюанси на червени и черни плодове - череша, къпина, слива с дискретни акценти на червени чушки, подправки и шоколад. Богат вкус с добре балансирани танини и узряла заобленост.

 

Черноморски 


Тук се намират около 30% от лозята. Eсента е топла и продължителна, което е много благоприятно за натрупването на достатъчно захари за получаването на фини бели полусухи вина. В този район са концентрирани около 53% от белите сортове грозде в т.ч. "Димят", "Ризлинг", "Юни блан", "Мускат отонел", "Траминер", "Совиньон блан", който тук дава отлично по качество грозде. В този район се произвеждат едни от най-добрите наши сухи и полусухи вина, които съчетават приятен плодов аромат, плътен вкус и елегантна свежест.

Розова долина 


Подбалканският район се разпростира на юг от Стара планина и има два подрайона - Източен и Западен. По южните склонове на Стара планина и в долината между нея и Средна гора се отглеждат основно сортовете "Червен мискет", "Ризлинг", "Ркацители", "Каберне совиньон" и "Мерло". Тук се произвеждат главно бели сухи и полусухи вина, по-малко червени и ароматизирани вина. Вината са с характерен приятен плодов аромат, свеж и хармоничен вкус. Тези от местния сорт "Червен мискет" са едни от най-добрите представители на белите вина у нас и се отличават с богат плодов аромат, елегантно тяло и нежен, запомнящ се послевкус.

Долината на Струма 


В този район са включени югозападните части от страната. По размери не е голям, но притежава специфични климатични особености, приближаващи го до средиземноморските области. По долината на река Струма се отглеждат местният сорт "Широка мелнишка лоза", "Каберне Совиньон" и "Мерло". Получените вина се характеризират с топли южни тонове в аромата, с пълнота във вкуса и богатство на общите впечатления. Особен интерес представляват вината от сорт "Широка мелнишка лоза", които са богати и достатъчно обемни и при стареене придобиват екзотични и много приятни нюанси във вкуса.